Big Ben ble til ved at to damer som etter mange års arbeid ned på gamle Pingvin pub, fant ut at de ønsket seg sitt eget sted. Lokalet de fant var gamle Tønsberg brannstasjon, øverst på torvet. Etter å ha vært brannstasjon, så hadde lokalene huset klesskjeden Beneton. Med det gamle fine slangetårnet fra brannstasjonen, så var det ikke vanskelig å sette navnet på en britisk pub. Med navnet Big Ben så stemte det meste. Big Ben åpnet dørene for første gang 17. Januar 1991

Dette ble en litt spesiell åpning. Åpningsfesten var godt i gang, da min gode venn og DJ, Geoff Collins, kom løpende ovenifra Bonanza og ned her på Big Ben, med følgende beskjed: The king of Norway just died. Kong Olav hadde død. Det var derfor mest riktig å stoppe festen og stenge. Er jo ikke respektfullt å ha det hyggelig når vår kjære folkekonge var gått bort. Puben åpnet igjen dagen etter.

Sjømannspubben

Big ben har vært drevet godt i mange år med sjøfolk som grunnstamme. Dette var lange en typisk sjømanns pub. Etter mange år endret markedet seg, og sjøfolkene forsvant.  I 2006 gikk Big Ben konkurs. Et raskt oppkjøp og lokalene var i full drift igjen med nye eiere i løpet av en måned. Disse eierne drev stedet videre uten nevneverdige endringer, og solgte det etter 3,5 års drift.

Dagens eier Michael Strønen, kjøpte opp puben og startet oppussingsarbeided. Det ble satt inn et lydanlegg, lysanlegg og siden Michael er mest kjent som Deejay Michael, så ble stedet tilført skikkelig helgeunderholdning i form av DJs, eller band og trubadurer. For tre år siden ble hele 2. etg. pusset helt opp og en herlig italiensk pizzeria ble etablert, med kokkene som har mange års pizza erfaring fra gode gamle Pizzanini. I 2018 ble kjøkkenet bygget helt om, og pizza ble byttet ut til vanlig variert meny med alt fra småretter til hovedretter.

Dermed ble Big Ben Pizzeria etablert og vi er derfor nå et restauranthus.

Etter år med diverse omgjøringer og lapping av lokalene, så ble det i 2015 etablert et helt nytt dametoalett nederst innerst i lokalene. Dette rommet har i gamle gamle daget vært en fengsels celle, samme som også herretoalettet er. De gamle murveggene er hentet fram og pusset opp, slik de var fra slutten av 1800 tallet. Inne på dametoalettene er det gitter på vinduene, slik et ekte gammelt fengsel hadde.

Disse rommene ligger helt i bakkant av puben og tilhørte i sin tid gamle Tønsberg politistasjon, som lå i lokalene på nedsiden. Disse lokalene huset også det gamle rådhuset.

Big Ben er jo full av gammel historie. Brannstasjonen og politistasjonen, ble jo i sin tid på slutten av 1800 tallet bygget oppå ruinene etter gamle Mariakirken, som lå her før det igjen. Denne kirken ble reist på 1100 tallet, men ble dessverre revet i 1864

Jeg prøver ofte å fortelle mine gjester at jeg jobber på hellig grunn, noe jeg faktisk gjør. Tønsberg torv var da i sin tid en kirkegård. Dette betyr at under bakken, både inne på puben og på utsiden, så ligger det masse folk gravlagt.  En del av dette fikk vi jo sett da Tønsberg torv ble revitalisert for 4 år siden.

Det ble da laget en steinlegging som viser nøyaktig hvor Mariakirken lå.

En liten historie som er verd å nevne er: Helt på slutten av 1800 tallet, så ble det gravet ut lengre bak i lokalene som i dag huser Big Ben. Det ble da laget en gjennomgang til nabolokalene, gamle politistasjonen, slik at de kunne etablere flere fengsels celler. De er i dag våre toaletter, som jeg fortalte.

Under utgravingen, så var det en urmaker som het Moe som var inne her på nattestid og gravde litt i massene som skulle fjernes. Det viste seg fort da at de var kommet inn i en grav. Moe fant da en større sølv buet gjenstand som han tok med seg og fikk renset helt.

Denne viste seg å inneholde en hel masse fine tegninger og figurer, fra religions historien, med fugl Fønix osv. Masse masse inskripsjoner og fantastiske symboler.

Denne veskelåsen og hele historien vil komme opp i et monter inne på Big Ben til høsten 2017 I dag er dette offisielle veskelåsen til Vestfoldbunaden.

Tilbake igjen til dagens pub.

Januar 2017, begynte Strønen med en større oppussing. Det var nå på tide å få fram den skikkelige puben i Big Ben. Hele taket ble revet ned, alt elektriske ble fjernet, og nye ting kom opp.

Gamle baren ble revet ned og ny bar ble bygget opp i god gammel engelsk stil. Endelig ble Big Ben en skikkelig britisk pub.

 

Big Ben er stedet du går inn når du går ut. Dette er min slogan.

Vi er her for alle, for den gode samtalen, god mat og drikke.